kontakt

Czym jest erozja szkliwa?

Kwasowa erozja szkliwa polega na powierzchownym zanikaniu tzw. tkanek twardych zębów w wyniku choroby lub spożywania jedzenia i napojów bogatych w kwasy - w tym m.in. wina, soków, napojów gazowanych czy owoców cytrusowych. Dowiedz się, jak jej przeciwdziałać.

Kwasowa erozja szkliwa - charakterystyka

Kwasowa erozja szkliwa to proces nieodwracalny, a jego skutki można jedynie ukryć za pomocą zabiegów stomatologii estetycznej - czyli np. poprzez lakierowanie zębów czy wstawianie licówek porcelanowych. Dlatego niezwykle ważne jest podejmowanie działań profilaktycznych jeszcze przed jej wystąpieniem.

Istnieją dwa typy kwasów mogących wywoływać erozję szkliwa. Są to:

  • kwasy zewnątrzpochodne - ich obecność wiąże się ze spożywaniem posiłków zawierających kwasy o pH poniżej 4,5, które skutkują rozpuszczaniem się szkliwa. Ubytki będące efektem działania kwasów zewnątrzpochodnych mają postać płaskich dysków o krągłych krawędziach. Tworzą się głównie na powierzchniach wargowych zębów oraz powierzchniach żujących zębów bocznych. Jeżeli w naszych zębach znajdują się wypełnienia, erozja szkliwa będzie objawiać się również poprzez wystawanie ich ponad powierzchnię zęba.
  • kwasy wewnątrzpochodne - wynikają ze schorzeń ogólnoustrojowych narażających zęby na regularny kontakt z kwasami. W takim wypadku ubytki będą znajdować się na powierzchni językowej zębów bocznych oraz powierzchni podniebiennej górnych siekaczy. Wywołać je mogą m.in. wymioty i odwodnienie będące skutkiem anoreksji i bulimii, cukrzyca, refluks żołądkowo-przełykowy czy suchość jamy ustnej.

Profilaktyka erozji szkliwa

Ponieważ jak dotąd nie wynaleziono sposobu na cofnięcie zmian powstałych w wyniku erozji szkliwa, podstawą zachowania go w dobrym stanie są działania profilaktyczne. Polegają one przede wszystkim na utrzymywaniu odpowiedniej diety, czyli m.in. ograniczeniu spożywania posiłków zawierających kwasy lub - w przypadku warzyw i owoców, które stanowią przecież podstawę zdrowego odżywiania - uzupełnianiu jej o produkty o pH zasadowym, takie jak ser, jajka, mleko czy ziemniaki.

Dobrym rozwiązaniem będzie też użytkowanie tych kosmetyków do higieny jamy ustnej, które zawierają fluor. Pamiętajmy również, że należy czyścić zęby na co najmniej 30 minut po posiłku, w którym znalazły się elementy o kwaśnym pH - zaraz po kontakcie z nimi szkliwo jest zmiękczone, przez co może zostać łatwo zatarte podczas szczotkowania.

do gory przewijanie

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.